Slingerjaarprijs


Procedure Slinger Jaarprijs 2015.

 

 

* Als een maatschappelijke organisatie en een bedrijf samen een match hebben gemaakt, dan kunnen ze de match na afronding melden via een mail aan De Slinger Hengelo. Tevens kunnen grotere matches aangemeld worden die zich in een ver gevorderd stadium bevinden.(Info@deslingerhengelo.nl).

* Het projectteam van De Slinger Hengelo kiest uit de aanmeldingen “de match van de maand”. Deze match wordt vermeld in mailings en op de website.

* Deze procedure wordt elke maand herhaald.

* Aan het begin van het volgend jaar worden alle “matches van de maand” getoond op de website www.deslingerhengelo.nl. Als er minder dan 10 maandmatches zijn, dan kiest het projectteam er matches bij zodat 10 matches mee kunnen dingen naar de jaarprijs.

* bezoekers van de website kunnen uit de lijst van 10 matches de winnaar kiezen. De winnende maatschappelijke organisatie ontvangt 500 euro en het winnende bedrijf ontvangt de Slinger Hengelo jaarprijs trofee.

* Van de maatschappelijke organisaties wordt verwacht dat zij zelf hun match melden bij de Slinger Hengelo, info@deslingerhengelo.nl, inclusief een korte omschrijving en een foto van de match.

SONY DSC

Maandmatch december 2015 – Siemens met Het Repaircafé Hengelo

 

Beste medewerkers van de Slinger.

Tijdens de Slingerbeurs 2015 heb ik een match gemaakt. Het betrof een verzoek van Repaircafé Hengelo aan het bedrijf Siemens om een rondleiding  te verzorgen voor de vrijwilligers (allemaal techneuten) in hun fabriek waar o.a. gasturbines en compressoren worden gemaakt. Dit verzoek werd ingewilligd, omdat Siemens het zo’n origineel verzoek vond. De match was daar. Het zag er als volgt uit (bericht aan de vrijwilligers):

 

Hallo Allen,

Op dinsdag 9 juni 2015 krijgen we een rondleiding bij Siemens. Ik ben gisteren even bij Siemens geweest om te vragen waar we ons moeten melden. De ingang is recht tegenover de achteruitgang van het station aan het Industrieplein. Naast de ingang staat een witte zuil met de naam “Siemens” erop. Zorg ervoor dat je daar op tijd bent, liefst 13.25 uur. Ik zal daar op tijd zijn om jullie te kunnen opvangen.

Veel plezier toegewenst. We hebben deze rondleiding gekregen middels de Slingerbeurs.

Het programma zal er ongeveer als volgt uit komen te zien:

13:30 ontvangst koffie / thee

13:35 veiligheidsfilm

13:40 presentatie Siemens

14:00 veiligheidsschoenen aan

14:10 rondleiding fabriek (drie groepen)

15:10 veiligheidsschoenen uit

15:15 eventuele vragen

15:30 verhalenverteller (match met verhalenkraal) met een verhaal over techniek

16:00 einde

Uitloop tot 16:30

 

Helaas is de verhalenverteller niet doorgegaan wegens ziekte.

We hebben een uitstekende rondleiding gehad, veel gezien en genoeg gelegenheid om vragen te stellen. De techneuten hebben genoten om weer eens in een technisch bedrijf rond te lopen, want de meesten zijn gepensioneerd.

Wij, Repaircafé Hengelo en Het bedrijf Siemens vonden dit een prachtige Match.

Graag meld ik deze match aan voor match van de maand (het vond plaats in juni)

Met vriendelijke groeten,

Namens Het Repaircafé Hengelo,

Jans Renken

Maandmatch november 2015 – Gemeente Hengelo met Stichting Dierenopvangcentrum Hengelo

Wie zijn wij?

Wij zijn Stichting Dierenopvangcentrum Hengelo, opvang en doorplaatsen voor zwerfdieren in de gemeente Hengelo en Borne. Al jaren maken wij gebruik van de verschillende matches gemaakt bij de Slingerbeurs. Jaarlijks proberen wij via deze weg zoveel mogelijk verbeteringen door te laten voeren bij onze opvang. Wij zien de Slingerbeurs als de plaats voor ons voor alle kleine extra’s die ons helpen om van mooi naar mooier te gaan!

 

 

 

 

 

 

Oude situatie, honden uitlaatveld                                                                                     Oude situatie “de plas”

 

Hierbij ons succes verhaal met de gemeente Hengelo – bestraten ca 50 m2:

Op 21-09-‘15 kwam er twee man van de gemeente Hengelo voor het bestraten van onze plas en één van de hondenvelden. Bij een poging alles zelf in handen te nemen kwamen we erachter dat een grond die niet aangetrild was geen zware lading kan houden. Na een levering van kattenbak korrels was er een heftruck vast komen te zitten in de grond. Tijd voor een andere aanpak dus! De slingerbeurs!!!

13-11-2013

De match:

Gemeente Hengelo had vakmensen ter beschikking gesteld via de Slingerbeurs om bedrijven te helpen. Dit was natuurlijk bijna te mooi om waar te zijn, maar gelukkig hebben we een match kunnen maken.

Voorbereiding:

Na een tijdje contact te hebben gehad via de telefoon kwam er een voorwerker om te bekijken hoeveel werk alles zou zijn en of er nog materiaal moest komen. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat we naast de mankracht, alle manuren ÉN alle materialen zouden krijgen!!! Helemaal geweldig!

Start match:

Op 21-09-‘15 Kwamen de twee mannen van de gemeente met hun bus volgeladen met hun “gereedschap”, zo werd de eerste grap gemaakt. Onze dames gingen al gauw met een rood hoofd naar binnen en samen met één medewerker van onze opvang was het bestraten een feit.

Al snel  werd er een sjofel van de aanhangwagen geladen er werden er vele m2’s oud/vies zand weggeladen. Voor we het wisten stond er naast de bus er ook een grote vrachtwagen volgeladen met schoon geel zand, stenen en een net zo’n gezellige man om al het afval gelijk mee terug te nemen.

De dagen erna waren met veel gezelligheid en hard werken gevuld. Tot er halverwege de week een betonplex plaat gevonden werd. Tot onze verbazing zat er onder een put verstopt! Deze was ooit afgedekt door een oud beheerder en was bij niemand bekend. De plaat was al op meerdere delen gebroken en het had niet heel lang meer geduurd voor de grond letterlijk onder onze voeten was verdwenen als er niks aan gedaan was!

Een telefoontje later en overleg met de voorwerker gingen ze op zoek naar een oplossing. Om de putten te behouden en weer klaar te maken voor gebruik zijn er kosteloos(!) twee gemeente putten neergelegd en is alles veilig gemaakt.

Na een week lang zwoegen hebben de heren perfect werk afgeleverd. Nog geen week later kwam er opnieuw een lading kattenbak korrels binnen. Deze is zonder enige verzakking of schade naar binnen gekomen J Aangezien het vlak voor onze open dag was hebben heel v
eel mensen gelijk het vakmanschap kunnen bewonderen en waren wij uit de brand geholpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe situatie “de plas” 1                                                                                             Nieuwe situatie “de plas” 2

Nawoord:

Al met al een zeer geslaagde match, met alleen maar positieve punten. Zowel het contact als de samenwerking als alle extra mijlen die gelopen zijn voor ons zijn in hele goede aard ontvangen! De Slingerbeurs is een perfect initiatief waar wij al jaren gebruik van mogen maken.

 

 

 

 

 

 

Maandmatches september en oktober

Voor de maand augustus hebben we geen aanmelding gehad voor de Match van de Maand,  hieronder is de match van de maand september en oktober.  

Maand september:
De match tussen Carintreggeland locatie ’t Woolde
en Interakt Contour Praag i.s.m. Weinberg Communicatie

Op deze foto zie je (een aantal) van de mensen met wie wij een slinger hebben gemaakt op de Slingerbeurs.
Je ziet v.l.n.r. Odette van Interakt contour, die helpt meedenken hoe de folder er uit moet gaan zien, Marion Weinberg van Weinberg communicatie die daarvoor de teksten heeft geschreven, ondergetekende en  Marije ten Dam, vrijwilliger binnen het Woolde.
Het is erg leuk om samen te werken en geweldig om te zien dat mensen zich zo willen inzetten voor hun medemens, in dit geval de oudere mens die heel graag er af en toe op uit wil gaan. Het project  ‘Samen Uit’ krijgt zo steeds meer handen en voeten en wordt steeds concreter mede dankzij Odette en Marion.
Onze wens is dat ouderen de mogelijkheid krijgen om er even tussen uit te gaan. Een halve dag of een hele dag of een paar dagen. Wij willen dat ouderen in Twente verzorgd en vertrouwd op reis kunnen gaan ondanks beperkingen. Hoe we dit allemaal precies willen gaan doen? We zijn druk bezig om dit handen en voeten te geven
Geweldig dames dank jullie wel voor jullie  bijdrage en fijn om zo samen te werken!

Mirjam Molenkamp, Carintreggeland

Maand oktober:
De match tussen Stichting FRAMED en SCALA Welzijn


Eind vorig jaar hadden John en ik (2 Photographers) het idee opgevat om naast onze non-profit organisatie, een echte Stichting voor Fotografie en andere kunstvormen op te zetten.  Toen wij onverwacht ook nog de mogelijkheid kregen om de World Press Photo tentoonstelling in Twente te organiseren, was het duidelijk: Stichting FRAMED moest er komen!
Dus ons snel aangemeld voor de Slingerbeurs in Hengelo. Een gedwongen verhuizing door zo’n 7 insluipingen met grote schade die we zelf moesten dragen deed ons oog vallen op Scala en hun meubilair aanbod. Bij de stand van Scala troffen wij een enthousiaste dame, bleek de directrice zelf te zijn, die ons heel hartelijk en enthousiast te woord stond. We konden uitzoeken. Zij gingen verhuizen en konden niet alles meenemen. Zo werd ons een kassa, enkele stoelen en bureau’s maar ook een beamer scherm (compleet met ombouw!) aangeboden.
Via mail en telefoon verliep naderhand het contact erg positief en we konden zelfs nog een keertje langskomen om de spullen te bekijken. Ook toen troffen we weer enthousiaste medewerkers die niet alleen heel graag wilden helpen, maar echt blij waren te kunnen helpen. Zo blij zelfs dat ze ons met nog meer spullen hielpen dan strikt noodzakelijk was. Op de dag van onze verhuizing haalden wij daarom niet alleen de besproken artikelen op, maar werd dit spontaan aangevuld met nog enkele bureau’s, stoelen en zelfs een pult.
Alle spullen hebben op onze nieuwe locatie een plekje gekregen.

Inmiddels is onze Stichting FRAMED een feit en op 4 september 2015 hebben we de oprichting van de Stichting en onze nieuwe locatie in Hengelo gevierd middels de opening van een fototentoonstelling. Daarbij was niet alleen de burgemeester van Hengelo van de partij maar ook de Plaatsvervangend Gevolmachtigd Minister van Curaçao uit Den Haag en de voorzitter van de nieuwe Nederlandse vereniging voor professionele fotografen DuPho.
Vanachter het Scala pult gaven zij een mooie speech en genoten zij van de huisgemaakte Antilliaanse hapjes dat stond op Scala meubilair en was opgediend door medewerkers van De Slinger in Hengelo, die ook nu weer meteen de handen uit de mouwen staken om ons te helpen. Fred Stokkers van De Slinger heeft zelfs voor ons foto’s van de opening gemaakt.

Dank Scala en De Slinger, dank jullie allemaal! Echt zonder jullie was dit nooit gelukt. Als onze maatschappij zou bestaan uit mensen die zo hulpvaardig zijn en maatschappelijk betrokken, dan was onze wereld een veel betere, mooiere wereld om in te leven, met respect, inlevingsvermogen en medeleven. Jullie zijn een groot voorbeeld dat navolging verdient. Wij hopen dat jullie je zo blijven inzetten. Het is een inspiratie voor iedereen.

Chrissy Roesink, Stichting Framed

 

 

 

 

 

 

Maandmatches juni en juli

Over de maanden juni en juli hebben zich een aantal organisaties aangemeld om voor de jaarprijs in aanmerking te komen.

We hebben de volgende organisaties genomineerd:

Maand juni: 

De match tussen Carintreggeland en de Gemeente Hengelo

Op 16 juni heeft de avondwandeling plaatsgevonden bij de locaties van Carintreggeland Humanitas, Backenhagen, Herinckhave en de Bellinckborg.

Tijdens de Slingerbeurs zijn er matches gemaakt voor het begeleiden van de oudere bewoners van deze locaties in de rolstoel tijdens deze wandeling. Medewerkers van de gemeente Hengelo en de Rabobank hebben meegelopen met de bewoners van Carintreggelandhuis Humanitas. Ook het college van B&W van de gemeente Hengelo heeft zich ingezet. Wethouders en burgemeester hebben bij zowel Humanitas als de andere locaties meegelopen.

Beide wandelingen waren zo’n 3,5 km lang. Versnaperingen onderweg en bij thuiskomst een muzikaal onthaal maakten de avond compleet.

Het was een zeer geslaagde avond, dank zij de inzet van zoveel vrijwilligers, waar heel veel ouderen genoten hebben van de speciale aandacht, het buiten zijn en de gezelligheid.

Miriam Vroling
Coördinator Welzijn en Activering Carintreggeland

Maand juli:

De match tussen Scoutinggroep Cunera St. Marcellinus

          

De gemeente Hengelo heeft er eind mei voor gezorgd dat we nu een kolk met een afvoer hebben op een plek op ons terrein waar we doorgaans veel wateroverlast hebben. Daar zijn we heel blij mee!

De gemeente heeft drie experts en een kraan ingezet om dit mogelijk te maken. Helaas hebben we geen ‘actiefoto’s’, maar wel twee foto’s van het resultaat en dat mag er zijn!

Tom Schothuis
Bestuurslid Scouting Cunera-St.Marcellinus

 

 

Maandmatches april en mei 2015

Zoals in voorgaande jaren nomineert De Slinger een aantal matches voor de Slinger Jaarprijs. De procedure van dit jaar wijkt iets af van die van de voorgaande jaren. De vragers melden zich hiervoor nu zelf aan.

Over de maanden april en mei hebben zich een aantal organisaties aangemeld om voor de jaarprijs in aanmerking te komen.

We hebben de volgende organisaties genomineerd:

Maand April: 

De match Rabotheater  met CarintReggeland Reizen Breed: 

8 kaarten voor de het avondje “The Bee Gees story”.

De 8 gratis kaarten waren natuurlijk zo weg en wat heeft iedereen er van genoten. Hieronder een verslagje van een dochter die mee was met haar moeder als mantelzorger. Dan hebben jullie een beetje een idee hoe geweldig de avond is verlopen en hoe de mensen genoten hebben.

Een verslagje van een avondje uit naar The Bee Gees story (Rabotheater)

‘Mijn moeder en ik waren blij verrast dat we nog meekonden naar de voorstelling van de Bee Gees ‘Nights on Broadway’. We werden  s’avonds opgehaald met de bus en gingen samen met een aantal andere bewoners naar het Rabotheater in Hengelo.Daar aangekomen kregen we mooie plaatsen aangewezen ook voor mensen met een rolstoel. We konden alles mooi overzien.De show duurde ruim twee uur en er kwamen verschillende nummers voorbij waaronder ‘Massachusetts’,  ‘Don’t forget me’, en ‘Words’.Mijn moeder was deze avond weer even terug in de tijd. In de pauze werd ons ook nog een drankje aangeboden.

Zij en de andere bewoners  hebben erg genoten van deze muzikale avond. Wij willen de chauffeur en de begeleidster bedanken  voor hun hulp van deze avond. En natuurlijk ook Miriam van het reisbureau  voor de goede organisatie.

En natuurlijk het Rabotheater voor het gratis beschikbaar stellen van de kaarten. Hieronder de foto’s om te illustreren hoe wij genoten hebben. Dit is voor de ingang van het Rabotheater.

Irma van Ravensberg-Scholten’

matchmatch2

Wat geweldig dat ik op de slingerbeurs deze match heb kunnen maken met het Rabotheater en zoals jullie zien en lezen heeft iedereen er heel erg van genoten.

Hartelijk groeten,

Mirjam Molenkamp
CarintReggeland Reizen Breed
Maand mei:

De match tussen de Landmacht en Het Inloophuis:

Het schilderen van de buitenkant van het Inloophuis door een aantal militairen.

 

Op een mooie dinsdagmorgen in mei stopt er om 8.00 uur voor het Inloophuis in Hengelo een legertruck van de Koninklijke Landmacht. Negen soldaten van de kazerne in Wezep stappen uit om de handen uit de mouwen te steken. Twee maanden nadat in maart op de Slingerbeurs in de Gieterij een match is gemaakt tussen beide organisaties. Het Inloophuis, waar mensen binnen kunnen lopen voor een kop koffie, een praatje en gezelschap, kampte met achterstallig onderhoud aan de kozijnen en een schutting en kwam met deze vraag naar de beurs. De Koninklijke Landmacht die zich met zeventig projecten in het land belangeloos inzet voor burgers en zo laat zien ook op andere wijze maatschappelijk betrokken te zijn, nam de opdracht aan.

Slingermedewerker Fred Stokkers komt om 10.00 uur polshoogte nemen en treft vrolijke jongemannen aan die onder begeleiding van muziek uit een kleine radio hard aan het werk zijn. Er wordt geschuurd aan de schutting in de achtertuin en aan de voorkant van het gebouw worden kozijnen geschuurd en afgenomen. Nadat houtrot is ontdekt, worden met materiaal gehaald door de coördinator van het inloophuis de verrotte plekken meteen gerepareerd. Eén van de militairen vertelt enthousiast graag aan dit project mee te werk

en omdat het nuttig is en een leuke afwisseling is op zijn dagelijkse werk waarin hij vooral met een groep jongens optrekt. Een zonnebril en op de rugkant van zijn groene shirt  het opschrift ‘Operatie Victorie’, dat staat voor de projecten die door de Landmacht uitgevoerd worden. Een actief en vrolijk tafereel op en gewone dinsdagmorgen, waarmee verbondenheid tussen mensen op praktische wijze gestalte krijgt.

Ben Prinsen van het Inloophuis was ook na afloop erg enthousiast over de resultaten van de match die heeft plaats gevonden op 12 en 13 mei. De vaardige groep militairen heeft eerder een militair kamp opgezet in Mali.
De mensen in de buurt en passanten reageerden ook erg positief op het initiatief van de Landmacht.