weergave niet optimaal? bekijk de nieuwsbrief online  »
Nieuwsbrief Oktober 2020

Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en contact met familie en vrienden. Na ruim een half jaar slaat coronamoeheid toe, juist nu besmettingen weer toenemen. Ondernemers krijgen harde klappen, banen zijn onzeker en jongeren worden beperkt in hun doen en laten. Mensen voelen zich sneller eenzaam, zeker nu de dagen korter worden. Het virus blijkt hardnekkig en we weten niet wanneer ons leven weer normaal wordt.
Voor 40% van de bevolking is eenzaamheid een probleem, dus ook voor 40% van de werkende bevolking. We zullen allemaal, werknemers én werkgevers, iets moeten doen tegen eenzaamheid.
Maar hoe voorkom je eenzaamheid bij medewerkers? Een vraag die de laatste tijd steeds meer gehoord wordt. Wat zou je kunnen doen, als werkgever, als HR professional, of als collega.
De Slinger Hengelo organiseert hierover een webinar op 17 november. In deze Nieuwsbrief lees je er meer over.

Lidy Noorman,
Projectleider De Slinger Hengelo
Eenzaamheid oplossen kan niemand, maar iemands eenzaamheid doorbreken kan iedereen.

Gemeente Hengelo en De Slinger Hengelo gaan samen aan de slag om een beroep te doen op de kracht van ondernemers die binnen hun eigen bedrijfsvoering eenzaamheid concreet en actief willen verminderen. Eenzaamheid speelt overal in de bevolking en tegelijkertijd is het een onderwerp waarop een groot taboe rust.

 

Voor werkgevers en werknemers is eenzaamheid inmiddels door corona een heel actueel thema geworden, in nu.nl en FD.nl stond deze week een artikel over eenzaamheid en thuiswerkers.

De Slinger Hengelo wil de bewustwording en kennis over eenzaamheid vergroten. Hoe herken je eenzaamheid en wat kan je doen?
Het webinar van 17 november is de eerste stap voor een traject dat we samen met de bedrijven op willen zetten.


Webinar 17 november 2020

Eenzaamheid; een onderwerp dat volop speelt en door de coronacrisis nog meer. Thuis en op het werk. De Slinger Hengelo houdt dinsdag 17 november, 9.30 -11.00 uur, een webinar over het herkennen van eenzaamheid én wat je eraan kunt doen.

Aan het woord komen onder andere Eric Schoenmakers (gerontoloog en eenzaamheidsexpert), Robert Monninkhoff (directeur SWB), Jan Jaap Suwijn (Suwijn Notarissen & Estateplanners) en Robin Geerdink (directievoorzitter Rabobank Centraal Twente en bestuurslid de Slinger). Het gesprek staat onder leiding van Tom Morssink (HR manager bij TRIMM en oprichter Leerkring eenzaamheid bij jongeren).

We gaan in op vragen als: Eenzaamheid, wat is dat precies. Hoe herken je het? Wat zou je kunnen doen, als werkgever, als HR professional, of als collega. Waarom is het belangrijk daar aandacht aan te besteden?

Met praktische tips en handvatten om eenzaamheid te herkennen, bij jezelf of een ander, en hoe hiermee om te gaan. Het webinar is interactief; er kunnen live vragen gesteld worden.

Aanmelden en kosten
Deelname is gratis. Aanmelden kan via: administratie@deslingerhengelo.nl


Tom Morssink

Tom Morssink richtte, met steun van de Stichting Twentse Noabers, de Twentse leerkring Eenzaamheid onder Jongeren op.

De leerkring lanceerde 1 juli 2020 een gelijknamige podcastserie en hoopt hierdoor het taboe rond eenzaamheid en jongeren te doorbreken.

Morssink: “In de podcastserie komen jongeren, experts van welzijnsorganisaties en onderzoekers aan het woord. Eenzame jongeren vertellen waar ze tegenaan lopen en hoe ze er mee om gaan. Hoe bijvoorbeeld social media enerzijds een negatieve uitwerking kan hebben, maar ook hoe deze social media verbondenheid kan creëren. Medewerkers van welzijnsorganisaties gaan in gesprek over wat ze doen, waar zij tegenaan lopen en hoe ze eenzame jongeren ondersteunen.
De serie bevat 6 afleveringen en kun je hier beluisteren.


Eric Schoenmakers

Eric Schoenmakers is socioloog en gerontoloog van Fontys Hogescholen Toegepaste Gerontologie. In 2013 promoveerde Schoenmakers op het onderwerp eenzaamheid. Hij  onderzoekt hoe wij als samenleving met eenzaamheid omgaan. Daarnaast is hij ook verbonden aan Movisie, het landelijk kennisinstituut voor de aanpak van sociale vraagstukken.

Schoenmakers stelt op grond van jarenlang onderzoek dat eenzaamheid onderdeel van het leven is. Iedereen kan eenzaamheid ervaren in periodes in zijn of haar leven.
"Het is niet iets wat je kan oplossen. Het gaat er meer om dat mensen een manier vinden om ermee om te gaan. En dat is voor iedereen weer anders, omdat de oorzaken, beleving en impact voor iedereen verschillend zijn".  Als het aan Schoenmakers ligt, moet vooral het taboe op eenzaamheid weg.  

Bron: Fontys


Wegtersweg 14
7556 BR Hengelo
info@deslingerhengelo.nl
074 – 249 02 57
Netgemak Internetbureau
afmelden voor de nieuwsbrief  »