Natuurcentrum Weusthag

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur. Ze laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet IVN met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. Door natuuronderwijs en natuurbeleving stimuleer je milieubewust gedrag bij kinderen. Unieke ervaringen in de natuur zijn bepalend voor het gedrag nu en in de toekomst.
 

Met de Stichting Heemtuin en Natuur Centrum Hengelo zijn diverse gesprekken geweest over hun bouwplannen voor een educatief centrum. Bij de werkzaamheden voor de bouw van het NatuurCentrum, zal fasegewijs bekeken worden wat De Slinger hierin kan betekenen. In 2022 was de start van de bouw van het Natuurcentrum Hengelo. Het wordt een zeer duurzaam gebouw door een nieuwe bouwwijze van de firma Olde Hanter Duurzaam. De stichting Heemtuin en Natuur-Centrum Hengelo heeft een mooi startbedrag vergaard.
Er zijn inmiddels  diverse matches gerealiseerd vanuit MatchMakers. 

 • Mariska van Doorn van Schrijvenderwijs schreef een mooi informatief artikel over de achtergronden van de Heemtuin/Beleefbos
 • Studenten van de opleiding Creative Business van Saxion Hogeschool maakten een promotiefilm voor het IVN.
 • Donkergroen zorgde dat de vijf graanakkers er weer zaaiklaar bijliggen. De wintergranen spelt, wintertarwe en wintergerst werden ingezaaid. En in het voorjaar 2023 worden de haver en de zomerrogge ingezaaid.
 • Welbions stelde stoelen, bureaus en kasten beschikbaar en een zo goed als nieuw keuken beschikbaar. Deze zijn voorlopig opgeslagen in Almelo.
 • De 100e match werd in november 2022 met een feestelijk tintje gerealiseerd. Olde Kalter Hengelo leende een graafmachine uit aan IVN Hengelo voor het uitgraven van de fundering van het Natuurcentrum Weusthag.
Lees meer

KamaK

Het theatergezelschap KamaK moest voor het einde van 2021 vertrekken van het gelijknamige theatertje aan het Esrein. Een verzoek om uitstel vond geen gehoor bij EMGA, eigenaar van het Dikkersterrein, waar 300 woningen worden gebouwd. De theatergroep voor acteurs met een verstandelijke beperking is per 1 januari 2022 bij muziekvereniging Armonia ingetrokken, voor de periode van een jaar, met kans op verlenging.

 

Het eerste deel van de verhuizing van KamaK Hengelo naar Muziekvereniging Armonia was tussen Kerst en Oud & Nieuw. De acteurs hebben inmiddels kennis gemaakt met hun nieuwe onderkomen, maar er moest nog heel veel materiaal verhuisd worden.
Dus ook in de eerste week van het nieuwe jaar was het aanpakken geblazen voor de verhuizing van de laatste spullen. Gelukkig was er weer volop hulp en jullie weten het….. vele handen maken licht werk.
Met grote dank aan KSV Achilles 12, Nijkrake VerhuurLemerij Verhuur, Olde Kalter voor beschikbaar stellen van heftrucks, verhuiskarren, verhuiswagens, aanhangers, pallets en afvalcontainers.

Dankzij de Projectgeld bijdrage van Lokaal Fonds Hengelo konden de benodigde stellingen worden gekocht bij een lokale bouwmarkt.

En niet te vergeten de fantastische hulp van alle vrijwilligers. Toppers!

Lees meer

All4Free

All4Free is in 2010 met een particulier initiatief gestart om mensen die onder het sociaal minimum leven of net tussen wal en schip vallen te helpen. Zij ondersteunen hen door het verstrekken van kleding, huisraad, speelgoed en eventueel voedsel via hun Facebook pagina. Daarnaast organiseren zij ook paasactiviteiten, regelen traktaties en verjaardagscadeaus voor een jarig kind, een kraampakket bij geboorte en een sinterklaasfeest/huisbezoeken. Dat doen zij inmiddels voor 480 gezinnen.

Alles dankzij donaties van derden.

Dankzij Welbions hebben ze nu (tijdelijk) een locatie aan de Slauerhofstraat 25 in Hengelo.

De opening laat even op zich wachten vanwege corona.

Maar deze opname van  RTV Borne geeft alvast een mooi inkijkje.
 

MatchMakers heeft geregeld dat:

 • een bouwmarkt verf en andere materialen leverde om het pand verder in te richten. Het opknappen  wordt door de vrijwilligers van All4free zelf gedaan.
 • SKO Projectinrichting Oldenzaal tafels en stoelen en een whiteboard doneerde. 
 • een aanvraag ingediend werd bij Lokaal Fonds Hengelo voor € 500 van het matchmaker budget. Hiervan zijn 21 magazijn stellingen gekocht, met korting.
 • er contact is met media om All4free support te geven,
 • Brains & Craft helpt bij hen het opzetten/onderhouden van hun website all4freetwente.nl 
Lees meer

Kunstproject Nooit Weer / Nie Wieder

Het kunstenaarsproject Nooit Weer Nie Wieder was een grensoverschrijdend beeldende kunst project ter herdenking en viering van 75 jaar bevrijding. De expositie Nooit Weer / Nie Wieder bestond uit 60 op bouwhekken gepresenteerde banners, ontworpen door Nederlandse en Duitse beeldend kunstenaars. 

Dankzij bemiddeling van MatchMakers van de Slinger is voor het kunstproject Nooit Weer Nie Wieder het volgende geregeld:

Vrijdag 4 september 2020 was de opening. Deze oorspronkeliijk  zou in Delden zijn, maar vanwege aangescherpte corona-regels is deze op het laatste moment verplaatst naar Schouwburg Hengelo. Zij stelden de zaal beschikbaar.

De expositie Nooit Weer / Nie Wieder bestond uit 60 op bouwhekken gepresenteerde banners, ontworpen door Nederlandse en Duitse beeldend kunstenaars. Deze werden in de maanden september en oktober op de volgende locaties tentoongesteld:

 • in Delden, gemeente Hof van Twente;
 • op de grens Glanerbrug/Gronau;
 • bij Kloster Bentlage, Rheine;
 • bij Museum Kult Westmünsterland in Vreden.
Lees meer

Kattenhuiskamer

Dierenopvangcentrum Hengelo wil in het najaar 2020 met een kattenhuiskamer starten. Kinderen met een beperking en ouderen kunnen in een huiselijke sfeer knuffelen met katten.
Het inrichten van de kattenhuiskamer kost natuurlijk geld. Dankzij MatchMakers en de Slingerbeurs heeft Dierenopvang Hengelo van verschillende kanten hulp gekregen. 
Het ontwerp van de kattenhuiskamer werd gemaakt door Robert Morsink Bouwplan.

Welbions heeft een keuken geïnstalleerd, de waterleiding aangelegd en diverse hand- en spandiensten verricht. 
Het invalidentoilet en de verlichting kregen zij geschonken uit de inboedel van het voormalige ziekhuis aan het Ariënsplein in Enschede.
Ook van particulieren kregen zij hulp, o.a. door donatie van meubels.

Hegeman Bouwgroep maakte een krabpaal voor de katten.
MatchMakers kreeg een bijdrage van Lokaal Fonds Hengelo t.b.v. 5 projecten. Dankzij hen kon  de accountmanager Frans Kattenpoel o.a. een (tweedehands) koelkast en magnetron via Witgoed Outlet aanschaffen. 

Tijdens de Slingerbeurs in 2019 zijn medewerkers in gesprek geweest met TriviumMeulenbeltZorg en Wijkracht. Zij waren heel enthousiast over dit idee van de kattenhuiskamer en een mogelijke samenwerking.
 

In de verschillende media is geregeld aandacht geschonken aan de kattenhuiskamer:

Lees meer

Hondenlosloopveld

Het hondenlosloopveld aan de Geerdinksweg is een initiatief van Reint Laan en Gerard Oude Aarninkhof van actiecomité ‘Wij willen los!’. Na veel overleg met raadsleden, Gemeente Hengelo en Gildebor is een omheind hondenspeelveld aangelegd.
Op de Slingerbeurs in maart 2019 heeft ‘Wij willen los!’ gevraagd om assistentie bij het inrichten van het veld. De Slinger heeft deze complexe hulpvraag opgepakt als project voor de nieuwe programmalijn MatchMakers.

Hegeman Bouwgroep heeft tijdens de Slingerbeurs al materiaal toegezegd voor loopplanken waar de honden overheen kunnen lopen.

Accountmanager van de MatchMakers Frans Kattenpoel, heeft diverse partijen benaderd en zo een aantal attributen kunnen regelen: 

De officiële opening van het hondenlosloopveld was op 13 juli 2019.

Wethouder Mariska ten Heuw, fractieleider Wiert Wiertsema van Pro Hengelo en Frans Kattenpoel onthulden samen het infobord. Al snel daarna dartelden zeker 50 honden en hondjes om elkaar heen, besnuffelden elkaar en renden het hele veld over.

Een mooi resultaat van een prachtige samenwerking met Gemeente Hengelo en het bedrijfsleven; complimenten voor alle betrokken partijen. Fijn dat De Slinger met de programmalijn Matchmakers daar een verbindende bijdrage aan heeft kunnen leveren. Heel veel plezier samen met de buurthonden. (foto’s Fred Stokkers)

Op 28 augustus 2019 is de loopbrug op het hondenspeelveld door Hegeman bouwgroep geplaatst. Een prachtig resultaat!

Lees meer