Frank Boereboom - St. Nelly / Franky's Food

Winnaar Slingerjaarprijs 2019

Vrager Frank Boereboom: ‘Het gaat om verbinding.’

 

Tijdens de voorjaarsbijeenkomst nam Frank Boereboom als een van de winnaars van De Slingerjaarprijs 2019 een cheque van 500 euro in ontvangst. Hij organiseerde KiNDERDAG voor de vijfde keer en aanbieder Attie Schipper van De Lijn ontwierp een poster en ander promotiemateriaal om publiek te trekken. Dat is gelukt, want er schoven 400 kinderen aan voor een heerlijk ontbijt.


‘Het was een prachtige dag’, vertelt Frank enthousiast. ‘In 2015 ben ik eenvoudig begonnen. Toen kwamen er 50 kinderen. Ik verkocht ijs, had stoepkrijtjes neergelegd en ze mochten een wensje inleveren.’ Het evenement is uitgegroeid tot en heus feest in Tuindorp ’t Lansink en ter ere van het lustrum heeft Frank flink uitgepakt. Een grote groep vrijwilligers hielp bij het afbreken van de ontbijttafels en daarna konden kinderen tot 17.00 uur terecht om te spelen. Op de vijver dreven loopballen, er was een draaimolen, de brandweer is langsgekomen met auto’s, de burgemeester is geweest en de dag werd aangekleed door muziek, foodtruckjes en leuke kraampjes.

KiNDERDAG is ontstaan vanuit de wens ‘iets terug te doen voor kinderen’ aan het einde van het ijsseizoen. Frank heeft iets met kinderen en ziet graag blije gezichten. Waarschijnlijk een trekje dat hij van zijn moeder Nelly heeft meegekregen. Zij stond altijd klaar voor mensen en nam kinderen op om ze weer in het gareel te krijgen. Toen de derde KiNDERDAG winst opleverde besloot Frank een stichting op te richten om uitjes te financieren voor gezinnen met een smalle portemonnee. Geen wonder dat hij die ‘Stichting Nelly’ heeft genoemd.
 

Franky’s Food
Frank verkoopt crêpes en verzorgt ontbijtarrangementen. Sinds 2012 gaat hij met ijs door de straten van Hengelo en delen van Borne. Hij is begonnen met een fietskar en doet nu de ronde met ‘De Dekselse snor’. Hij is gek op de oude ijskar die hij cadeau gekregen heeft van het Staatsloterijprogramma Puur Geluk. ‘Dat is een verhaal apart’, vertelt met hoorbaar plezier. Hij had de kar al op het oog en kreeg hem van het Tv-programma cadeau. Onlangs is de kar opgeknapt en helemaal klaar voor zijn rondes.
 

Verbinding
Net als Attie Schipper van De Lijn nam Frank Boereboom de Slingerjaarprijs blij maar wat onwennig in ontvangst. Beiden zetten zich graag in voor Hengelo vanuit intrinsieke motivatie. Applaus is welkom en bevestiging is leuk, maar het doet er eigenlijk minder toe.
Frank vertelt: ‘Ik doe wat ik leuk en belangrijk vind en zie dat ik daarmee kinderen blij maak, dat zijn mijn drijfveren.’ Toen hij zo’n tien jaar geleden door de wijk op de fiets naar zijn werk reed merkte hij steeds iets te missen. Op zoek naar een antwoord ontdekte hij dat het ging om verbinding. ‘Mensen trekken zich terug in hun achtertuinen en hebben bijna geen contact meer met hun buren, laat staan een gesprek op straat’, legt hij uit. Voor hem nog een belangrijke reden om ijs te gaan venten. ‘Als ik nu wegrijd uit een straat en in mijn achteruitkijkspiegel zie hoe mensen onder het genot van een heerlijk ijsje met elkaar staan te praten, roep ik hardop “YES!” in mijn cabine.’ Dan ziet hij gebeuren waar het hem om begonnen is.

 

Interview: Mariska van Doorn | Schrijvenderwijs

Februari 2021

Lees meer