Gildebor - Leonardus Hospice

Stichting Leonardus Hospice in Hengelo wil dat de bewoners zich er thuis voelen. Zij besloten hun gebouw rigoureus te renoveren. Dit kon mede gerealiseerd worden dankzij inzet van bedrijven en sponsoren.

Ook het terras werd opnieuw aangelegd zodat bewoners bij mooi weer ook in de tuin kunnen vertoeven. Het terras is aangelegd dankzij een match door de Slinger met Gildebor.
 

“Mooi klusje”

De mannen van GIldebor glimlachen breed. “Ja dat terras aanleggen bij het hospice dat hebben we met veel plezier gedaan. dat was echt een mooi klusje!!  We hebben het terras wel iets later gelegd dan verwacht, maar dat kon ook prima.”

Jos Koekkoek en Sebastiaan Ter Meer van Gildebor spreken hun waardering uit voor de coördinatoren en de vrijwilligers van het hospice. “Zij hebben eerst een renovatie  / verbouwing gerealiseerd en veel werk zelf verzet!”

Ingrid Ter Marvelde,  een van de coördinatoren van het hospice, reageert lachend als ik haar dit vertel. “wij hebben er ook van genoten! Onze vrijwilligers waren enthousiast; en dan gaat veel als vanzelf. Zo hebben we de verbouwing ook gerealiseerd, ondanks het beperkte budget. De match via de Slinger maakte het af.”
 

Wat was de Slinger Match eigenlijk?

De mensen van Gildebor vertellen: “we hebben met onze vakman en zijn ploeg leerling-stratenmakers een terras gelegd in de tuin van het hospice, nu kunnen de mensen met bed en al naar buiten als de dat graag willen.”

Er wordt even gemijmerd hoe fijn het kan zijn om naar buiten te kunnen. De wind en de zon op je huid voelen, de vogels horen, frisse lucht ruiken. Als je heel ziek bent, dan kom je meestal maar weinig buiten. “Zo’n terras is dan toch iets moois voor de mensen”, concluderen de heren.

Ter Marvelde: “een toegankelijk, groter én vlak terras. Dat wilden we al langer. Een van onze vrijwilligers is met die wens naar de Slingerbeurs gegaan.

Tijdens de verbouwing hebben we bredere deuren aangebracht. Het was voor ons dus extra fijn dat het terras na de verbouwing kon worden aangelegd. Nu ligt het mooi aansluitend aan de dorpel van de verbrede deuren.“
 

De samenwerking

Het aanleggen van een terras, daar gaat veel voorbereidend werk inzitten. De mensen van Gildebor: “de vrijwilligers hebben eerste de oude tegels eruit gehaald, een border leeggehaald, gezorgd dat er nieuwe tegels kwamen. Ze hebben het zand opgebracht, zodat wij alleen hoefden te straten. Wij hebben echt ons vak kunnen uitoefenen: een plan maken voor de bestrating, berekenen hoeveel materiaal er nodig is. Tot slot heeft onze ploeg mensen het terras mooi vlak neer kunnen leggen.”

Ingrid Ter Marvelde van het hospice reageert: “We hebben echt plezierig samengewerkt. Overleg was perfect. Onze vrijwilligers wisten precies wat de voorbereidende werkzaamheden waren. Vanwege corona hebben ze dat steeds in groepjes van vier gedaan. Het mooie daarvan bleek te zijn, dat mensen zo elkaar wat beter hebben leren kennen. Ze vonden het allemaal fijn. Dus zo heeft de match ook nog extra waarde voor ons gekregen.

We zijn echt heel blij. De mensen van Gildebor hebben hard gewerkt; het terras ligt er prachtig in!”
 

De Slinger: kleine moeite groot plezier

Sebastiaan en Jos vertellen enthousiast over De Slinger: “clubs, verenigingen enzo, die weten vaak heel goed wat er moet gebeuren, maar hebben geen geld, niet de juiste kennis, of niet het juiste materiaal om het ook uitgevoerd te krijgen. Voor ons is een klus vaak een kleine moeite en die club is echt geholpen! Kleine moeite, groot plezier.

Dat geldt trouwens ook voor ons. Onze mensen krijgen zo de kans zich te blijven ontwikkelen, dat vinden we belangrijk bij GIldebor.” Sebastiaan vertelt: “de enthousiaste reacties van het hospice, doen het ook voor ons. Die waardering. Dat doet onze mensen goed! Ze vonden het echt mooi dat terras te mogen leggen. Ze hebben erg hun best gedaan en hebben nog de oude tegels gebruikt om er een mooie rand omheen te kunnen zetten.” 
 

Matchen bij de Slingerbeurs

De heren van GIldebor willen graag nog meer van zulke klussen: “als veel van het voorbereidende werk door de clubs zelf wordt geregeld, hoeven wij echt alleen onze vakbekwaamheid, onze mensen en ons materieel in te zetten. Dat kost dat minder tijd, zo kunnen we meer clubs helpen!”

Jos Koekkoek vult aan: “ja!. Dat is wel een mooie sport: bereid je goed voor, weet welke klussen er moeten gebeuren. Als je naar de Slingerbeurs gaat, kun je zo misschien ook matches met andere bedrijven regelen.” Het is echt jammer dat er door corona geen grote beursvloer was en waarschijnlijk dit jaar ook niet zal zijn. Het is mooi om te zien wat er allemaal leeft in Hengelo, om mensen te ontmoeten, elkaar te leren kennen. Het is altijd een levendige, energiegevende dag! Ik hoop dat ze een mooi alternatief vinden in deze corona tijd!”
 

Interview: Rufi van Rooij | Kom vier het leven en Een ontmoeting
Februari 2021

Lees meer