Kunstschilderen Sacco van Munster - Een geweldige middag!

Winnaar Slingerjaarprijs 2022

 

Sacco van Munster (61) uit Borne meldt zich al diverse jaren aan bij De Slinger voor het aanbieden van workshops schilderen. Diverse maatschappelijke organisaties maken graag gebruik van zijn aanbod, met elke keer weer hele enthousiaste reacties na afloop.
Tijdens de Slingerdag kwam Monique Hubers-Westenbroek, Verenigingssecretaris en leiding Blauwe Vogels van Scouting St. Christoffel  in gesprek met Sacco van Munster. Al snel kwamen zij tot een match voor een workshop canvas schilderen.

 

Schilderen
Sacco van Munster kwam na een herstelperiode op de psychiatrische afdeling in een ziekenhuis in aanraking met schilderen. Dat was zo rustgevend dat hij zich heeft aangemeld bij een schilderclub in Borne. Sacco: “Je komt er van tot rust door de aandacht die je erbij nodig hebt. Daaraan draagt ook de omgeving bij. Ik haal mijn ideeën uit mijn omgeving en uit wat ik op internet tegenkom, en ga naar exposities om te zien wat anderen maken”. Sacco maakt nu al 20 jaar levendig, figuratief werk met acryl op linnen.
 

Blauwe Vogels
Scouting St. Christoffel bestaat dit jaar 90 jaar en heeft zich ontwikkeld tot een scoutinggroep voor iedereen. Dat blijkt ook uit de 2 bijzondere speltakken die er zijn naast de reguliere speltakken, namelijk de Zwarte Wolven (speltak voor jongeren met gedragsproblematiek/autisme/ADHD) en de Blauwe Vogels (speltak voor jongeren/volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking).
De Blauwe Vogels bestaan op dit moment uit 7 leden waarvan de jongste 13 jaar is, de rest van de groep is 20 jaar of ouder. Ondanks het leeftijdsverschil is de groep erg hecht. De meeste leden van deze speltak zitten hier al van jongs af aan bij en gaan nog steeds met heel veel plezier naar de scouting. Monique Hubers leidt de speltak sinds 5 jaar, samen met Alysha, Dennis en Clementine.
 

Match
Toen het team aan de groep vertelde dat er een match voor hen was gemaakt op de Slingerbeurs werd er heel enthousiast gereageerd. Het komt niet zo vaak voor dat er mensen van buiten een activiteit verzorgen. Dus dit was voor hen heel bijzonder.

Sacco vindt het geven van workshops erg leuk,  juist omdat hij kunst niet van huis uit heeft mee gekregen. Zijn onderwerpen zijn uiteenlopend: landschappen, raceauto’s, bloemen, dieren en stillevens. Veel kleurrijke werken waar je blij van wordt. Voor zijn workshop heeft ook altijd een aantal voorbeelden bij zich om te uit te kiezen. Maar als je zelf een leuk idee hebt kan dat ook.
Sacco: “Het is heel mooi om te zien hoe mensen het schilderen ontdekken. Na afloop van de workshop zijn ze dan verbaasd dat zíj dat hebben gemaakt. Dat inspireert enorm”.

De Blauwe Vogels hebben echt genoten hebben van het schilderen. Eén jongen in een rolstoel  communiceert via een Tobii (spraakcomputer). Ook hij heeft mee kunnen doen met het schilderen. Er werd verf op zijn vingers gedaan, zodat hij de verf kon voelen en samen met een begeleider de verf op het doek aangebracht. De groep vindt het schilderen zo leuk dat er is gevraagd of we weer een keer een schilderopkomst kunnen organiseren op canvas want ze hebben nog genoeg ideeën om te schilderen. Monique: “Wij bedanken Sacco voor zijn input en het aanbieden van een super leuke schilderworkshop!
 

Lees meer